Aardpeer-azukibonenschotel

In mijn zoektocht naar eiwitrijke alternatieven voor vlees en vis kwam ik in de natuurvoedingswinkel azukibonen tegen. Op hetzelfde rek vond ik ook gele sojabonen, mungobonen (groene soja) en borlettibonen. Allemaal mijn kar in want – zo stond op de achterzijde van iedere verpakking – prima plantaardige alternatieven voor vlees en vis. Vooral de gele sojabonen, maar ook de andere bonen bevatten veel eiwitten in verhouding tot de hoeveelheid koolhydraten en – niet onbelangrijk – ook veel voedingsvezels.


In de supermarkt maken ze momenteel reclame voor aardpeer. Aardpeer is een knolgewas met een nogal grillige vorm. De smaak is zacht en eerder zoet en de bereidingswijze lijkt op die van aardappelen. Je kan aardpeer zowel met als zonder schil eten en omdat schillen me een ware hel leek, heb ik ze mét schil verwerkt.

Tel daarbij op dat cheddarkaas weinig lactose bevat en hopsakee, mijn volgende receptje was geboren!

Ingrediënten (3 personen):

  • 1 kg aardpeer
  • 200 g azukibonen (ook wel adukibonen genoemd)
  • 150 à 200 g cheddarkaas, geraspt
  • 3 eieren
  • 1 tl glutenvrije bouillonpasta
  • 2 laurierblaadjes
  • peper

Zo maak je het:

1. Week een nacht van tevoren de azukibonen in water.
2. Kook de azukibonen gedurende 2 minuten in (vers) water. Giet af en kook vervolgens gedurende 40 tot 60 minuten. Voeg aan het begin de bouillonpasta en de laurierblaadjes toe. Kruid ook stevig met peper. Ik gebruikte hiervoor de “hooimadam”, maar daarover later meer.
3. Was de aardpeer en snij in grove schijfjes. Kook in water gedurende 15 à 20 minuten. Hoe langer, hoe zachter de structuur.
4. Verwarm de oven voor op 180°C.
5. Bedek de bodem van een ovenschotel (16 x 29 cm) met de azukibonen, leg hierover de schijfjes aardpeer. Deze laag mag eventueel dubbel als je te veel aardpeer hebt.
6. Meng de eieren in een kom en giet gelijkmatig over de schotel.
7. Rasp de cheddarkaas en strooi over de schotel.
8. Zet nog even onder de grill in de oven en klaar!

Fotootjes volgen nog…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *