Mijn verhaal

Mijn-verhaalHoi! Ik ben Anneleen, mama van twee flinke zoontjes en gelukkig getrouwd sinds 2007. Sinds juli 2012 eet ik glutenvrij en sinds februari 2014 eet ik volgens het zogenaamde combinatiedieet. Hier lees je hoe ik tot die stappen gekomen ben.

Al in mijn tienerjaren had ik moeite om pasta te verteren en had ik last van winderigheid en een opgezwollen buik. In 2012 kreeg ik echter meer en meer last, waaronder ook van hardnekkige constipatie. Mijn huisarts raadde me aan om vezelrijker te eten en zo veel mogelijk de volkoren, “bruine” variant van brood, rijst, pasta enz. te eten. Zo gezegd, zo gedaan. Ik keek op iedere verpakking van elk product het aantal vezels per 100 g na en koos zo vol goede moed de meest vezelrijke producten uit voor dagdagelijks gebruik. Maar wat bleek? Mijn klachten werden alleen maar erger. Ik voelde me steeds ongemakkelijker…

Ik besloot rond te neuzen op het internet op zoek naar een mogelijke verklaring van mijn symptomen. Zo kwam ik uiteindelijk terecht bij “coeliakie”, een woord waar ik wel al van gehoord had, maar waarvan ik niet precies wist waar het voor stond. Bij het lezen van de symptomen van glutenintolerantie vielen alle puzzelstukken eindelijk op hun plaats! In juli 2012 besloot ik om één week glutenvrij te eten om te kijken wat het effect zou zijn op mijn gezondheid. Vanaf dag 1 voelde ik me ongelooflijk veel beter: geen opgeblazen, ongemakkelijk gevoel meer en weg met die winderigheid! De glutenvrije week werd een maand, de maand een half jaar.

Dankzij de tandarts kwam ik een kleine 2 jaar later in contact met een orthomoleculair arts, een voedingsdeskundige, met uiteenlopende klachten gaande van chronische vermoeidheid over maagzuur tot chronische slijmen in neus en keel. Deze dokter raadde me aan om gluten, lactose en (geraffineerde) suikers te laten én daarbovenop een combinatiedieet te volgen. Het eerste om mijn darmen te ontlasten, het tweede om de maagzuuroprispingen onder controle te krijgen (en met succes!).

Sindsdien is het glutenvrij eten uitgegroeid tot een ware passie voor gezond én lekker koken en die passie wil ik graag met anderen delen. Sinds deze grote stap voel ik me véél beter en ik hoop ook andere mensen te kunnen overtuigen het over een gezonde(re) boeg te gooien!