Lekker vezelrijk brood

Vezelrijk glutenvrij brood

Lekker vezelrijk brood

 

 

De basis van dit vezelrijke brood vond ik op internet, maar zoals met alle recepten die ik tegenkom, pas ik de ingrediënten aan tot ik de voor mij perfecte mix gevonden heb. Hier komt ie!

Ingrediënten:

300g gierstmeel
300g maïsmeel
200g rijstmeel
100g gierstkorrels
100g kokosrasp
20g zout
100g chiazaad
100g lijnzaad
50g psylliumvezels
1500 ml water
zonnebloempitten voor de garnering
(eventueel 3 el suikerbietvezels + 100 ml water)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Meng alle droge ingrediënten en voeg dan beetje bij beetje het water toe. Meng tot een samenhangende massa, doe het deeg in een ingevette ovenschaal en bestrooi met de zonnebloempitten. Bak ongeveer 60 minuten in de oven.

Varianten:

Je kan ook boekweit-, teff- of andere soorten glutenvrij meel gebruiken naar smaak. De gierstkorrels kan je perfect vervangen door boekweitgrutten, het lijnzaad bijvoorbeeld door sesamzaadjes. Vaak strooi ik ook pompoenpitten op mijn brood.

Zelf gebruik ik een ovenschaal van 16 op 29 cm. Het brood dat eruit komt, weegt iets meer dan 2,8 kg! Dankzij de energiewaarde en de vezels die dit brood bevat, kan je het aantal boterhammen per maaltijd minstens halveren (240 kcal en 7,4 g vezels per snee). Met deze hoeveelheid kom ik dan ook tot wel een week toe voor de prijs van ongeveer 4€. Gewoon je dagelijkse aantal boterhammen in plastic zakjes in de diepvries steken en de avond voordien uithalen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *